(Sur: Mirafowroe of Peprefowroe)

De zwartkuif-mierklauwier is een middelgrote vogel met een stevige snavel en een kuif op de kop. Bij de mannetjes is het voorste deel van het lichaam, inclusief de kop en kuif, zwart; de rug is roodbruin, de buik lichtgrijs en de staart zwart.

De vrouwtjes en jongen zijn van boven bruin, van onderen bruingeel en hebben een opvallende oranjebruine kop met kuif en doet denken aan een spechtje(temreman).

Deze soort is een algemene vogel van de mangroves, ook verder landinwaarts te zien; komt ook in Paramaribo voor.
Het voedsel bestaat uit: insecten, bessen en andere vruchten.

De mirafowroe broed in alle maanden van het jaar. Het nest van deze 15 cm lange vogel is een diepe, dunwandige beker die op een hoogte van 2-9 meter hangt, gemaakt van droge grassen, mossen en spinnewebben.
Er worden 2 eieren gelegd die na 14 dagen uitkomen.

De jonge vogels verlaten het nest na 12 dagen. De zwartkuif-mierklauwier is niet genoemd als kooidiersoort in het Jachtbesluit.

Samenstelling: ASHOK PHERAI’s NATURE SCOPE
Facebook: in 1 deel weergegeven | 30 december 2021

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This