Geschiedenis

Suriname heeft een goed gevestigde traditie als het om
natuurbescherming gaat.

 1954 – 1969 – 1975 – 1998 – 2000

Reeds in 1954 werd, met de Natuurbeschermingsverordening, hieraan een wettelijke basis gegeven, waarop een aantal uitvoeringsbeslissingen werden genomen die goed aansluiten bij de milieu-verdragen en -conventies die internationaal steeds meer betekenis krijgen bij het bepalen van strategieën voor duurzame ontwikkeling.

De stap die de Republiek Suriname in 1998 zette door de instelling van het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR), circa tien procent van het totale oppervlak van Suriname beslaat, was dan ook in feite niet meer dan een markante accentuering en bestendiging van Suriname’s rijkdom en bijdrage aan de instandhouding van onze planeet.

De opname van het CSNR op de World Heritage List van de UNESCO in het jaar 2000 is de internationale erkenning van de relatief grootste bijdrage die een land met tropisch regenwoud levert aan het behoud van de biodiversiteit, waarvan de werkelijke betekenis steeds beter tot de wereldgemeenschap blijkt door te dringen.

De Stichting Suriname Conservation Foundation werd op 14 maart 2000 opgericht in een effectief partnerschap tussen de Republiek Suriname en Conservation International, met substantiële bijdragen van het United Nations Development Programme, de Global Environment Facility en de United Nations Foundation.

Een geschiedenis van meer dan 110 jaar natuurbescherming

De ‘moderne’ vorm van natuurbescherming in Suriname bestaat reeds meer dan 100 jaar. Het begon allemaal in de jaren …. . . Natuurbescherming werd toen bestendigd door de aanname van de natuurbeschermingswet in 1954. Ongeveer 10 jaren later in 1969 werd de Stichting Natuurbehoud Suriname opgericht door de bioloog Joop Schultz, die zich met name inzette voor de bescherming van de zeeschildpadden. In de loop der jaren zijn in totaal xx natuurreservaten en/of MUMA’s (Multiple Use Management Areas) ingesteld.

Tot 1975 werd de vestiging van een natuurreservaat bepaald op basis van het voorkomen unieke flora, fauna, cultuur en geologische voorwerpen. En ook op basis van hun typische natuur en landschappen. Na 1975 werd het vestigen bepaald op basis van de inventaris van de natuur en het in kaart brengen van de eco systemen. Dit alles met het doel de unieke biodiversiteit van de verschillende gebieden te beschermen en te behouden ook voor de komende generaties.

Suriname telt in totaal 16 beschermde gebieden:

Natuur reservaten:

 1. Galibi
 2. Wia-Wia
 3. Coppennamemonding
 4. Hertenrits
 5. Peruvia
 6. Wanekreek
 7. Copi
 8. Boven Coesewijne
 9. Brinckheuvel
 10. Centraal Suriname
 11. Sipaliwini

  Natuur parken:

12. Brownsberg

Multiple-use management areas (MUMAs):

13. Bigi Pan
14. Noord Coronie
15. Noord Saramacca
16. Noord Commewijne/Marowijne

Lees meer over de natuur

Abonneer op onze nieuwsbrief

Wees gerust: we zullen jou niet spammen en je kunt op ieder moment afmelden via de link onderin de nieuwsbrief.

 Adres

Dr. J.F. Nassylaan 17, Paramaribo - Suriname (Zuid Amerika)

Contact informatie

Telefoon: (+597) 470-155
Fax: (+597) 470-156

E-mail ons

surcons@scf.sr

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This