(Ned: Zwartkoppapegaai)

Deze papegaaien hebben een stevig postuur en een korte hoekige staart. De smalle snavel is sterk gekromd. De veren op de kruin zijn zwart, de keel en wangen zijn oranje-geel. De borstveren zijn wit, terwijl de rug, vleugels en staart groen zijn.

Voor maximaal houvast aan de takken zijn 2 vingers naar voren en 2 naar achteren gericht.
Deze dagactieve vogels leven in de canopy( bovenste boomkronenlaag) en eten vruchten en zaden. Ze foerageren in groepen van 6 tot wel 30 vogels en produceren hoge, krijsende geluiden.

Deze briljant gekleurde vogels die lijken te schitteren in het zonlicht leven in ongestoord (primair) regenbos.
Ze broeden in boomholtes. Het legsel bestaat uit 2 tot 4 eieren die na ongeveer 25 dagen uitkomen. De jonge vogels blijven ongeveer 10 weken in het nest voordat ze uitvliegen en worden geslachtsrijp na 2 jaar. Maximale leeftijd is ongeveer 30 jaar.

De witbere-prakiki is niet genoemd als jachtwild of kooidiersoort in de Jachtwet en het Jachtbesluit, dus is beschermd.

Samenstelling: ASHOK PHERAI’s NATURE SCOPE
Facebook: in 1 deel weergegeven | 22 december 2021

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This