• Jaar van instelling: 1986
  • Oppervlakte: 45.000ha
  • IUCN Categorie: IV
  • Locatie: District Marowijne, ongeveer 90 km ten oosten van Paramaribo

Suriname in het klein
Je kunt dit prachtige gebied via de weg of de Marowijnerivier bereiken. Vanuit de rivier vaar je de smalle bruinwater Wane kreek binnen en wat direct opvalt is de bijzondere verzameling van planten en bomen. Aan de monding van de kreek groeien mangrovebossen en palmen. Verder op zijn er paloeloe soorten en vruchtbomen. Vroeg ‘s morgens kan je vogels zien. Ook dat is een samengaan van kustvogels en andere soorten die meer inlands leven. De begroeiing langs de kreek is erg dicht, dus krijg je ze niet zo gemakkelijk te zien.

In dit beschermde gebied komen nagenoeg alle bodemsoorten van Suriname voor. Wit- en bruinzand savannes, kleigronden, en zwampen. Hierdoor zijn er talloze plant- en boomsoorten aanwezig. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, dalen en vlakten. Daarnaast zijn er honderden diersoorten die variëren van katachtigen tot rivierotters en waterslangen tot vogels.

Het Wane kreek Natuurreservaat werd in 1986 ingesteld om de landschappen van de Oude Kustvlakte, Zanderijformatie en enkele overgebleven heuvels te beschermen. De hoop was toen aanwezig dat enkele historische en archeologische plekken voordeel van de beschermde status zouden ondervinden.

Echter is dit gebied is ook rijk aan bauxiet. De twee Wane Hills vallen helaas binnen de concessie van de Suriname Aluminium Company (SURALCO), die sinds 1996 daar actief is.

Toerisme en onderzoek
Het Wane kreek Natuurreservaat is uitermate geschikt voor de natuurtoerist, vanwege de prachtige landschappen. Voor de onderzoeker is dit gebied een bijna onuitputtelijke bron van informatie, vanwege de hoge biodiversiteit in de verschillende landschappen.

Een avontuur is om het Wane kreek Natuurreservaat via de kreek in te gaan en via de weg te verlaten. Maar daarvoor heb je nodig een flinke dosis moed en doorzettingsvermogen.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This