Gifslang

De Surinaamse koraalslang valt op door zijn prachtige kleuren. Het is een relatief kleine gifslang met een rond, glad lichaam. De kop is zeer rond, de ogen zijn klein en hebben ronde pupillen. Vóór in de bovenkaak staan twee massieve giftanden. Deze kunnen niet worden uitgeklapt, zoals bij de groefkopadders. Kenmerkend zijn de kleuren van de kop: felrood met zwart omrande schubben.

De echte en onechte koraalslangen zijn toch gemakkelijk uit elkaar te houden: één gele of witte band in het zwart: onechte koraalslang (niet giftig). Twee gele of witte banden in het zwart: echte koraalslang(giftig).

De Surinaamse koraalslang wordt tot 1,20-meter lang. Ze zijn soms ‘s nachts, soms overdag actief, vooral in het water en komt om de 5 tot 10 minuten naar boven om te ademen. Ze leven in kreken in het regenwoud en in savannegebieden. Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit vissen. Vooral alen worden graag gegeten.


Kaaimanspecialist prof. Frederico Medem uit Columbia trof deze slang aan in de maag van een kaaiman; dus ze vallen ook zelf ten prooi. Koraalslangen leggen 2-7 eieren. De jonge slangen die bij geboorte reeds 30 tot 33 cm lang zijn eten waarschijnlijk ook regenwormen.

De Surinaamse koraalslang wordt ongeveer 7 jaar oud.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This