• Jaar van instelling: 2002
  • Oppervlakte: 61.500ha
  • IUCN Categorie: VI
  • Locatie: District Commewijne langs de kust, ten oosten van Paramaribo

Als je in de boot stapt in Leonsberg, Noord-Paramaribo, vaar je ongeveer in een half uur naar Braamspunt. Het is een desolaat tafereel van vissershuisjes, loslopende honden en Kleine modderpoelen. Braamspunt is een belangrijke schelprits voor grootschalige schelpafgravingen. Geen nood, de Guyanastroom vult de hoeveelheid schelpen sneller aan, dan dat de schade van de afgravingen te merken is.

Een stevige wandeling van twee uren brengt je naar de eerste kreek van velen die je over moet naar Matapica, een bekend strand in het Noord-Commewijne-Marowijne Natuurreservaat.
Je kan er ook met de boot naartoe en dat duurt ongeveer twee uren.

Zeeschildpadden
Het strand van Matapica is ongeveer 20 meter breed bij laagwaterstand. Dit is de plek waar vele Lederschilpadden, Aitkanti, hun nesten maken tussen mei en juli. Hun kenmerkende sporen zijn over de breedte van het strand duidelijk zichtbaar. Bij het zien van zo een “tractorspoor” ga je direct op zoek naar het wijfje. De Groene schildpad of krape, de tweede grootste soort, kom je hier ook tegen.

In alle rust kan je het proces van het maken van nesten en leggen van eieren meemaken. Als het wijfje eenmaal in rust is en haar eieren legt, mag je haar aanraken. Ga niet op haar zitten, want dat is ten strengste verboden. Nadat ze haar eieren gelegd heeft camoufleert ze het nest om het te beschermen tegen natuurlijke vijanden.

In het nest van ongeveer 40-60 cm diep, legt zij per keer 70-100 eieren, end it wel 7-10 keren in het legseizoen. Van die bijna 1000 eieren heft ongeveer 1-4% overlevingskans.

Een volwassen Lederschildpad of Aitkanti, heft een gemiddelde lengte van 1.60m en weegt met gemak meer dan 400kg. Bij de geboorte is een kleintje nog geen 10cm lang en weegt bijna 40 gram. Die groei is bij overleving fenomenaal. Enkele natuurlijk bedreigingen op het land zijn: honden, vogels en krabben.

Bedreigingen en kansen
Mensen vormen een ander probleem. Stroperij is nog steeds de grootste bedreiging voor deze reptielen. Hoewel er duizenden eieren worden gelegd, worden er duizenden illegaal verhandeld en geconsumeerd. De roep om dit stop te zetten, is al jaren hoorbaar; maar ja, mensen moeten zelf willen veranderen.

Toerisme
De combinatie van veel zeeschildpadden, vogels, krabben en vis, met een korte bootreis vanuit Paramaribo en een rustige strandwandeling maakt de keus om naar dit mooie natuurreservaat te gaan gemakkelijk.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This