De krappa is gewoonlijk slechts een matig grote boom, die met een stamdiameter van circa 1 meter tot ongeveer 35 meter hoog wordt. De boom komt veelvuldig voor in drasbos in de westelijke helft van Suriname, zeldzamer in zwamp en hoog drooglandbos.

Het hout staat ook bekend als Surinaams mahonie.

Het kernhout is grijsachtig roodbruin tot donker roodbruin van kleur. De glans is variërend van gering tot fraai, meestal middelmatig. Waar het hout voorkomt in vochtige groeiplaatsen is het lichter van kleur, geringer van gewicht en minder sterk dan dat van droge gronden. De krimp is middelmatig, het werkt matig tot vrij gering en trekt en scheurt vrij weinig. In de verse rondhout kunnen echter kopscheuren optreden.

Krappa is zeer duurzaam tegen schimmels, is bestand tegen termieten, maar rondhout kan worden aangetast door nathoutboorders. Krappa is vrij gemakkelijk te bewerken en fraai af te werken. Het laat zich goed lakken, lijmen, spijkeren en schroeven. Bij het spijkeren bestaat soms enige neiging tot splijten.

Gebruiksmogelijkheden: woningbouw, meubels, vloeren en parket, betimmeringen, dakspanen( shingles), botenbouw, draaiwerk, fineer en triplex en houten pinnen voor schoenhakken, Krappa, hoewel wat minder fraai, kan mahoni vervangen.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This