- Jaar van instelling: 1986
- Oppervlakte: 28.000ha
- IUCN Categorie: IV
- Locatie: Tussen de Suriname- en Commewijne rivier, ongeveer 235 km ten zuidoosten van Paramaribo
Zwart water en Mauritiuspalmen
Neem de auto en rijd ongeveer een uur op de Oost-Westverbinding naar Stolkertsijver bij de Commewijnerivier. Pak daar de boot en vaar 45 minuten zuidwaarts tot de tweede afslag naar het westen in de Cassewinica kreek. Na ongeveer 75 minuten ben je aan de grens van het Copi Natuurreservaat. De meest opmerkelijke bomen zijn de Mauritiuspalmen. Ze zijn overal te zien, langs de kreek en in de bruin- en wit zand savannes.
Het donkere, zoete water in de Cassewinica kreek bruist van leven. Kaaimannen zijn hier heer en meester. Ze doen zich te goed aan de talrijke vissoorten die Menig hengelaar warm doet lopen.
Walapa’s en andere vissen springen vaker op boven het warme wateroppervlak, om daarna direct in de koele diepte te verdwijnen. Er is een stabiele populaire reuzenrivierotters, die je met engelengeduld, absolute stilte en een dosis geluk, welk kan zien. Met de sporen van hun aanwezig gaat dat een stuk gemakkelijker.
Geen snelheid maar wel rush
Slalom krijgt in de Cassewinica kreek een andere betekenis: langzaam en toch spannend. Deze waterweg is een deel van een groot zwampenstelsel. De intens groene begroeiing op de oevers is een natuurlijke haag van mauritius palmen, struiken, bomen en moko-moko, versneden met natuurlijk bruin, geel en rood. Van oever tot oever is de afstand ongeveer 20 meter, terwijl de vaargeul varieert van 6-8 m. Er zijn voldoende harde aanmeerplekken die goed zijn voor hengelaars.
Bontgekleurde vlinders dwarrelen zorgeloos boven het water, evenals vogels en andere insecten.
Tegen de achtergrond van een staalblauwe hemel met witte wolken, is dit gebied een reflectie van natuurlijke perfectie.
Copi hout en mensen
Na deze bijzondere boottocht kom je aan in het Copi natuurreservaat. Er woonde nog twee oude mensen op de vergane plantage: opa (90) en oma (80) Biswane. Met enthousiasme deden zij het verhaal van goede tijden, van weelderige jacht, visvangst, landbouw en houtkap. Ze legde de nadruk op de naam van de omgeving; Cassewinica en niet Copi. De naam van de plantage is Copi, is afgeleid van de houtsoort (Copi) die daar voornamelijk geoogst en verhandeld werd. Volgens hun zeggen is er nog een grote aanplant, maar die ligt ver van hun dorp vandaan.
Toerisme en avontuur
Er worden nieuwe pogingen gedaan om het toerisme in Copi en Cassewinica op gang te brengen. Er zijn wat logeerplekken in aanbouw. Slapen kan in het hangmattenkamp of in één van de huisjes. De beheerderswoning is voorzien van zonnepanelen.
Voor avontuur en een gevoel van geschiedenis kan je naar het Cordon pad. Daar zie je vogels, insecten, reptielen en met geluk een jaguar of tigri kati. Er zijn nog restanten te zien van de oude plantages. De aangelegde plantbedden zijn er nog, evenals een oude kappa of enorme kookpot. Hierin werd het sap van het suikerriet gekookt bij de verwerking tot suiker.
Tegen de achtergrond van een staalblauwe hemel met witte wolken, is het Copi Natuurreservaat een reflectie van natuurlijke perfectie.