• Jaar van instelling: 1961, verruiming 1969
  • Oppervlakte: 12.000ha
  • IUCN Categorie: IV
  • Locatie: District Saramacca langs de kust, ongeveer 80 km ten westen van Paramaribo

Noord Saramacca MUMA

  • Jaar van instelling: 2001
  • Oppervlakte: 88.400ha
  • IUCN Categorie: VI
  • Locatie: District Saramacca langs de kust, ongeveer 80 km ten westen van Paramaribo

Noord Coronie MUMA

  • Jaar van instelling: 2002
  • Oppervlakte: 4.000ha
  • IUCN Categorie: IV
  • Locatie: District Coronie langs de kust, ongeveer 80 km ten westen van Paramaribo

Rust, vogels, vislucht
Vanuit Paramaribo duurt de reis door de districten Wanica en Saramacca naar Coppenamepunt ongeveer 90 minuten over de Oost-West Verbinding. Het dorpje Boskamp, langs de Coppenamerivier is, met een paar honderd zielen een dwarsdoorsnede van de Surinaamse bevolking. Gesprekken en verhalen in het Sranan Tongo en Nederlands worden vaak aangescherpt met typische uitdrukkingen van de Guyanese volkstaal.

De meeste mensen vangen en/of verwerken vis tot gewilde delicatessen of dagelijkse kost. De drukste plek in Boskamp is de vervallen steiger langs de rivier. Daar meerde de veerboot aan die de verbinding tussen Boskamp en Jenny in Coronie mogelijk maakte. Nu staat er iets meer naar het zuiden de 1.6km lange betonnen Coppenamebrug. De oude steiger is plek van handel, vriendschap en aasgieren die zich te goed doe naan de restanten van dode vis.

Op de verrotte, maar nog steeds rechtopstaande pijlers, is er een keur aan vogels, die zich niet zoveel aantrekt van mensen en motorgeronk. Voor de vogelaar of birdwatcher (ook voor de ornitholoog) is dit slechts het begin van een groot spektakel.

RAMSAR-site
Met een vissersboot met platte bodem is het een halfuurtje varen naar de 3-4 meter diepe en meer dan drie kilometer brede monding van de Coppenamerivier. Op dit punt zijn er drie beschermde gebieden; het Coppename Natuurreservaat, de Noord Saramacca- en Noord Coronie MUMA. Het beeld langs de kustlijnen is voor elk nagenoeg hetzelfde. In de groene mangrove zie je een kleurrijk arrangement van rode ibissen, roofvogels, witte reigers of sabaku’s en snipjes. Modderbanken zijn vooral voor de kust van Coronie te zien en de Potosibank is een van de meest bekende voor vissers.

Het Coppenamemonding Natuurreservaat is internationaal belangrijk als habitat voor watervogels en daarom vanaf 1985 onder de RAMSAR- Conventie voor Westlands ( http://www.ramsar.org/ ), ingesteld als de enige RAMSAR- site in Suriname. Deze vogelrijke plek is en staat opgetekend al seen Western Hemisphere Shorebird Reserve, in de Western Hemisphere Shorebird Reserve Network. Tevens dit beschermd gebied sinds 1989, gekoppeld aan het Twin Sister Reverve met Minas Basin in Nova Scotia en Shepody Bay in New Brunswick, Canada.

Toerisme en visserij
In dit zonovergoten gebied met de drie natuurreservaten, kan elke natuurliefhebber zijn of haar hart ophalen. Bij het stilleggen van de motor van de boot, komt het vogelgezang als een aangenaam concert op je af. De meer dan 56 vogelsoorten zoeken naar voeding op de modderbanken langs de oever. Een deel vliegt over het warme, brakke en bruine water om met ongekende precisie één vis uit de verzameling van 48 soorten, uit het water op te vangen. In de monding zetten de vissers hun netten uit in meterslange fuiken, of foiki in het Sranan Tongo. De netten worden vastgemaakt aan Houten palen die in de modder worden gedrukt. Niet alleen voor de visser is dit gemakkelijk vissen vangen, maar ook voor vogels.

Bedreiging en kansen
Mogelijke olievoorkomens en het gebruik van landbouwchemicaliën, zijn duidelijke bedreigingen voor het welzijn van deze RAMSAR- site. Houtkap van de mangrove en parwa neemt toe.
Hoewel het Coppenamemonding Natuurreservaat gemakkelijk te bereiken is, wordt het niet vaak bezocht. Dit leg teen lage druk op het gebied. Voor fauna, vogelaars en wetenschappers zijn deze omstandigheden ideaal. Het Coppenamemonding Natuurreservaat; de plek waar de Atlantische Oceaan in handbereik is.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This