• Jaar van instelling: 1972
  • Oppervlakte: 100ha
  • IUCN Categorie: III
  • Locatie: District Nickerie langs de kust, ongeveer 180 km ten westen van Paramaribo

100 hectare klinkt groot, maar binnen de 136.000 van Bigi Pan is de Hertenrits inderdaad het kleinste natuurreservaat in Suriname. De toegang van het reservaat is vanuit de Oost-Westverbinding, in een kanaal net voor de rijstvelden van Wageningen. Vanuit de boot zie je wilde en vruchtdragende papajabomen, grassen en natuurvegetatie. De prachtige natuur wordt versneden door de zoete stank van rottende plantenresten in het donkere water. En zo zijn er nog meer tegenstellingen.

Vogels en muskieten
Het mozaïek van fauna zie je het best in de keur aan vogels. Roofvogels en zaadeters zijn gemakkelijk te zien. Voor de birdwatcher is dit natuurlijk fantastisch. Het aanmeren vereist enige kunst van de bootsman. In het reservaat moet je een weg banen tussen lianen, struiken en grote bomen. Wat minder leuk is, zijn de zwermen van muskieten die je aanvallen zodra je een paar stappen hebt gemaakt. Maar tegen de achtergrond van een prachtige natuur, is ook dat de moeite waard. In dit natuurreservaat is de Buckleburg: naar zeggen, de oudste nederzetting van Inheemsen in Suriname. Een goede gids en een stevige wandeling zijn nodig om daar naartoe te gaan. Meer informatie vind je in het Openlucht Museum, Fort Zeelandia in Paramaribo.

Toerisme en visserij
Het kanaal langs de Hertenrits is een bekende plek voor vissers. Helaas zijn de sporen van hun vervuiling duidelijk zichtbaar. Plastiek flessen en gebroken koelboxen verdienen geen schoonheidsprijs in dit natuurgebied. En toch is het kanaal vol leven. Want, waar kaaimannen en slangen zijn, is er zeker vis. Op deze plaats kan sportvisserij ontwikkeld worden. Zo ook de trip naar Buckleburg.

Bedreigingen en kansen
Dit kostbare plekje staat helaas onder constante druk van grootschalige rijstbouw. De invloeden van chemicaliën die daarvoor gebruikt worden, zijn niet te onderschatten. Toch is de Hertenrits een leuke plek voor toeristen die op een gemakkelijke manier willen genieten van de natuur. Houd wel rekening met muskieten!

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This