Sur: bigi-fremusu

Dit is de grootste vleermuis van Suriname en ook de grootste vleesetende vleermuis ter wereld. De rugzijde is donkerbruin, kastanjebruin of roestkleurig. De buik is grijsbruin tot geelbruin. De snuit is smal, het neusblad is groot. De oren zijn groot en rond. De kop en de romp samen zijn ongeveer 13 tot 15 cm lang. De spanwijdte varieert van 76 tot 92 cm, een enkel exemplaar haalt zelfs 1 meter. Ze worden 120 tot 190-gram zwaar.

De bigi-fremusu is een schemerend nachtdier dat jaagt op vogels, andere vleermuizen en kleine knaagdieren. Waarschijnlijk eet hij ook insecten zoals kevers. Ze doden hun prooi door een krachtige beet in de schedel te geven.

Hun jachtgebied bestaat uit primair regenwoud, secundair bos, bosranden en moerasgebieden en rusten overdag in familieverband in holle bomen. Deze soort kiest een partner voor het leven (monogaam), nestelt vaak in de buurt van rivieren, broedt eenmaal per jaar en per worp wordt er slechts één jong geboren.

Mannetjes omsluiten vrouwtjes en hun jongen in hun vleugels tijdens het slapen. Het gemiddelde levensduur is ongeveer 5,5 jaar.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This