De groenhart is een grote boom met een lang, tak vrij stamstuk en komt verspreid voor in hoog droogland- en drasbos, vaak op rivieroevers en lage ritsen. De boom kan een hoogte bereiken tot 37 meter met een stamdiameter van soms meer dan 2 meter.

Het kernhout is groenachtig bruin tot groenachtig geelbruin van kleur, vaak met lichtere of donkerder strepen. Het hout is zeer zwaar (ongeveer 1000 kg/ m3), zeer hard, zeer sterk en taai. Door zijn grote hardheid is het nogal lastig te bewerken.

In de vaten bevindt zich meestal een groen-gele stof, lapachol genoemd, die met alkaliën(Stoffen met een basisch karakter (pH-zuurgraad tussen de 7 en 14)) rood kleurt. Het gele stof dat bij de bewerking in de lucht komt, kan huisuitslag veroorzaken. Tijdens het droge seizoen vallen alle bladeren af en zijn de kale takken bedekt met felgele bloemen.

Gebruiksmogelijkheden: als constructiehout, dwarsliggers, waterbouw in paalwormvrij water, botenbouw, landbouwgereedschappen, vloeren, meubels (hoewel hiervoor wat zwaar) en draaiwerk. Mooi getekende stukken komen in aanmerking voor het snijden van fineer. De groenhart is de nationale boom van Brazilië.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This