• Jaar van instelling: 1969
  • Oppervlakte: 4.000ha
  • IUCN Categorie: IV
  • Locatie: District Marowijne, ongeveer 150 km ten oosten van Paramaribo

Praat je over zeeschildpadden, dan noem je in één adem Galibi. Dit natuurreservaat is special ingesteld om de legstranden voor vier zeeschildpad soorten te beschermen. Deze stranden, samen met die van Matapica, zijn de broedplaatsen van ongeveer 50% van alle Atlantische Lederschilpadden (Aitkanti in het Sranan Tongo). Aitkanti betekent acht zijden, vernoemd naar de acht dorsale vlakken op de lederschildpad. Galibi is ook de plek van Kaliñia inheemsen, die reeds eeuwenlang hun stempel drukken op dit prachtige gebied. Hun harmonische samenleving met de natuur is nog steeds zichtbaar.

Gouden stranden
De zonsopkomst boven de monding van de Marowijnerivier is een majestueus beeld van gouden stralen over glinsterend bruin water. Bij zonsopkomst, komt het bos langs de stranden tot leven. Rode ibissen, reigers (Sabakus), arend soorten en snipjes, vliegen rond op zoek naar voedsel, over het water of in de vegetatie. Een sterke wind jaagt golven aan die opbotsen tegen de mangrove en parwa langs de kust.

Toerisme
Het toerisme in Galibi, richt zich voornamelijk op zeeschildpadden. De afgelopen jaren is er een ommekeer te merken. Steeds meer toeristen komen voor een bezoek aan de twee inheemse dorpen: Langamankondre en Christiaankondre, met elk een eigen kapitein en traditionele gezagsstructuren. Er zijn souvenirwinkels en je kunt ook boswandelingen maken om kennis te maken met de cultuur en natuur. Het verblijf kan in eenvoudige hangmatkampen of redelijk luxe lodges met buffet. ’s Avonds kan je met de boot naar de legstranden op Babunsanti om naar schilpadden te gaan kijken. Bij de Warana lodge van STINASU staan er borden met de regels daarvoor. De lokale organisatie STIDUNAL houdt zich vooral bezig met het behoud van zeeschildpadden en het stimuleren van duurzame ontwikkeling van Galibi.

Biodiversiteit en bedreigingen
Het gaat in Galibi vooral om de vier soorten zeeschildpadden, de Groene of soepschilpad, de Karet, de Warana, met de Lederschildpad als meest indrukwekkende soort. De dieren komen tussen maar ten juli om nesten op de stranden te maken. Er zijn natuurlijk bedreigingen voor de overleving van de soort zoals roofvogels, jaguars, honden en krabben. De grootste bedreiging is de mens, met de onverzadigbare vraag naar de eieren voor handel en consumptie.
De bescherming door ’s Lands Bosbeheer (LBB) is sterk verminderd door het gebrek aan middelen, terwijl er voldoende menskracht aanwezig is.

Een ander probleem is vervuiling. Vanuit Frans-Guyana en Albina spoelt het vuil in grote hoeveelheden aan op de legstranden. Dit probleem moet op deze twee plaatsen aangepakt worden.

Galibi is het natuurreservaat waar de natuur echt op je af komt.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This