• Jaar van instelling: 1998
  • Oppervlakte: 1.600.000ha
  • IUCN Categorie: IB
  • Locatie: District Sipaliwini, Centraal in Suriname

Hoe beschrijf je dit stuk natuur dat 10% van Suriname beslaat? Het juiste woord voor het CSNR is Ongerept met hoofdletter O. Vanuit de haast onbereikbare 1280 m hoge Julianatop of de beter toegankelijke Voltzberg is het panoramische beeld van het ongerepte tropische regenwoud uitzonderlijk.; het Centraal Suriname Natuurreservaat is een samenvoeging van de eerder ingestelde Raleighvallen- (1961), Tafelberg-(1966) en Eilerts de Haan (1966) natuurreservaten.

De keuze van welk deel van het CSNR je bezoekt, bepaalt ook het transport dat daarvoor nodig is. De Raleighvallen zijn et de auto te bereiken. Vanuit Paramaribo via de afslag na Zanderij duurt het ongeveer vier tot zes uren voordat je het dorp Witagron aan de Coppenamerivier bereikt.
Van daaruit is het nog drie tot vijf uren varen, afhankelijk van de waterstand, voordat je bij Raleighvallen komt. Met het vliegtuig duurt het slechts een uurtje. De Tafelberg en het Eilerts de Haan gebergte kan je alleen met een vliegtuig bereiken. Maar een ding geldt in dit reservaat, de natuurlijke schoonheid omarmt je zodra je erin komt.

Water, watervallen en inselbergen
De Coppenamerivier is de derde grootste rivier in Suriname. Met de instelling van het CSNR is het gehele bovenste stroomgebied van de Coppenamerivier beschermd. Hier wordt een oppervlakte van ongeveer 21.000 km2 ontwaterd, en dat is bijna 13% van Suriname. Daarnaast zijn ook de stroomgebieden van de Lucie-, de Zuid-, de Saramacca-, de Tapanahony en Gran Rio rivier beschermd in het CSNR.

In het CSNR zijn er hoge watervallen waar het zuivere water onophoudelijk neerstort. De rivieren en kreken krioelen van honderden vissoorten, reuzen rivierotters, slangen en nog veel meer. Frequente bezoekers zijn tapirs en jaguars die er komen drinken of die er doorheen moeten op zoek naar voedsel.

De bekendste inselberg is de Voltzberg, het huis van de rotshaan. Na een stevige klim op de 245 m hoge berg is het uitzicht over het uitgestrekte tropische regenwoud, machtig.

De driehoekige Tafelberg is 1016m hoog, met een korte zijde van 10km en een lange van 15 km. Alleen vanaf de noordzijde is deze berg te beklimmen, omdat de andere wanden steil zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er van de meer dan 1300 plantensoorten, 29 endemisch zijn.

Toerisme en cultuur
Het CSNR is dunbevolkt. Ten noorden en oosten van het CSNR zijn er voornamelijk kleine Marrongemeenschappen, die voor hun levensonderhoud deels afhankelijk hiervan zijn. Een deel van de mensen uit die gemeenschappen werkt in de toerismesector die langzaam aan het groeien is in het CSNR.

90 km ten zuiden van het reservaat zijn er enkele Inheemse gemeenschappen, die een gedeelte als hun traditioneel land beschouwen. Het levendige culturele erfgoed van deze twee groepen bevordert het behoud van deze prachtige natuur.

Voor de toerist is het CSNR een aanrader. De ongerepte natuur moet je gewoon ervaren. De rust in dit stuk natuur en vele onvergetelijke momenten zijn de ingrediënten voor een prachtig avontuur.

Biodiversiteit en bedreigingen
In het CSNR zijn er meer dan 400 bekende vogelsoorten van Suriname. Een van de meest opvallende soorten is de rotshaan. Het fel-oranje mannetje doet zijn paringsdans tussen de lianen. Om dit prachtige schouwspel te zijn, vereist het wel geduld en absolute stilte van de bezoeker

In 2000 werd het CSNR geplaatst op de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst vanwege de enorme oppervlakte en bijzondere biodiversiteit. Een deel van de plantensoorten dat daar voorkomt, wordt wereldwijd bedreigd met uitsterven. Het uitvoeren van het bestaande beheersplan is noodzakelijk om deze natuurlijke erfenis te behouden.

In het CSNR is het geheel van de natuur, meer dan de som der delen.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This