(Sur: Krabu-owrukuku)

Ook briluilen zijn monogame vogels die een vaste partner hebben voor het leven. Bij volwassen dieren is het gezicht donkerbruin met witte wenkbrauwen die om de ogen heen buigen waardoor het lijkt of deze uilen een bril op hebben. De kuikens zijn wit en lijken een zwarte masker op te hebben. Ze worden gemiddeld 45 cm lang, met een gewicht van rond de 700 gram.

De roep van de mannetjes klinkt als een hamer die herhaaldelijk op een holle boom slaat. Vrouwtjes hebben een luide krijsende roep die meestal wordt gebruikt om mannetjes aan te trekken. Ze jagen hoofdzakelijk ’s nachts op kleine zoogdieren, vogels, hagedissen, kikkers, krabben en insecten. Briluilen leven in primaire en secundaire regenwouden, savannebossen, moerasbossen en soms ook in cultuurgebieden.

Ze nestelen in boomholtes; er worden 2 tot 3 witte eieren gelegd die na ongeveer 36 dagen uitkomen. Na 6 tot 9 weken vliegen de jonge vogels uit, maar blijven nog ongeveer 1 jaar bij de ouders.

Na ongeveer 3 tot 5 jaar worden de jongen volwassen en bereiken een gemiddelde leeftijd van 30 jaar.
Zoals alle andere roofvogels is ook de briluil beschermd conform de Jachtwet en het Jachtbesluit.

Samenstelling: ASHOK PHERAI’s NATURE SCOPE
Facebook: in 1 deel weergegeven | 25 februari 2022

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This