(Ned: Grote ani)
De bigikawfutuboi is een grote, zwarte vogel met een lange staart; als de zon op de vogel ‘schijnt’ , met een blauwgroene glans over het verenkleed.
De ogen van de volwassen vogels zijn vuilwit van kleur, maar dit is alleen van dichtbij of met een verrekijker te zien.
De bovensnavel is aan de basis opvallend hoog en zijdelings samengedrukt. Hij is een vrij algemene vogel van de mangroves langs de kust, ook langs de benedenloop van grote rivieren. Wordt tot in Paramaribo en andere cultuurgebieden gezien.
Ze leven veelal in kleine groepjes. Het voedsel bestaat vooral uit insecten. In het gezamenlijke nest leggen de vrouwtjes een legsel dat bestaat uit 2 tot 3 blauwe eieren per vrouwtje.
Kawfutuboi: kaw = koe, futuboi = knecht, een benaming uit de slaventijd.
Bron: ASHOK PHERAI’s NATURE SCOPE