• Jaar van instelling: 1987
  • Oppervlakte: 136.000ha
  • IUCN Categorie: VI
  • Locatie: District Nickerie langs de kust, ongeveer 235 km ten westen van Paramaribo

Bigi Pan is Sranan Tongo voor ‘groot meer’ of ‘grote plas’. Het is het eerste Bijzonder Beheersgebied of Multiple Use Management Area (MUMA) in Suriname. Het gebied begint bij de plantage Burnside in Coronie en eindigt bij de monding van Corantijnrivier. Van de 136.000 ha van dit wetland is ongeveer 67.000 ha op het land en een evenzo groot deel in de zee zone.

De Bigi Pan is een systeem van zout- en brakwaterzwampen, die een kraamkamer functie vervullen voor tal van dieren die in het water leven. De toegang tot Bigi Pan gaat via het 8 km lange Jamaer kanaal dat aangelegd was om de waterhuishouding in de Bigi Pan te regelen. Na 45 minuten varen zie je een geweldig panorama.

Toerisme en biodiversiteit
Op Bigi Pan zijn alleen superlatieven van toepassing. Het is een gigantische wetland met meer dan 175 vogelsoorten, waaronder kust- en trekvogels, duizenden krabben, kaaimannen, vissen, mangrovebossen, uitgestrekte grasvlakten en nog veel meer. Er zijn verschillende lodges voor toeristen: van een simpel kampje tot een redelijk luxegebouw. Een deel van het avontuur op Bigi Pan is, dat je mag mee vissen voor het eten.

Een modderbad nemen langs de kust van Bigi Pan moet je zeker doen. De één noemt het een avontuur, de ander genezing, maar eenieder is erover eens, dat dit onvergetelijk is. De met schelpen bezaaide modderkust is de plek voor duizenden krabsoorten. Kaaiman-spotten, vissen en bird watching (vogelen) zijn bijna vanzelfsprekend in Bigi Pan. En de zonsopkomst is daar simpelweg onbeschrijfelijk.

Bedreigingen en economische activiteiten
De MUMA’s zijn special ingesteld om een balans te bewaren tussen biodiversiteit en duurzame economische activiteit voor menselijke ontwikkeling. Daarom mag je in de Bigi Pan alleen met vergunning en toestemming van de Visserijdienst van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Er zijn wel misstanden, zoals het stropen van de rode ibissen en garnalen. De controle moet daarom verscherpt worden door meer jachtopzieners van Dienst Lands Bosbeheer (LBB) in te zetten.

Kansen
Bigi Pan is voor de onderzoeker of avonturier een megabron van informatie. Hoewel er veel is onderzocht, is er altijd iets nieuws te ontdekken, vanwege de dynamiek van het gebied. De mogelijkheid voor uitbreiding van ecotoerisme is er, omdat er in de Bigi Pan nog plekken zijn met restanten van eeuwenoude inheemse nederzettingen, zoals Buclkeburg 1 en 2, de Hertenritsnen Wageningen 1 en 2. Buckleburg 1 is de oudste terp (door de mens gemaakte Heuvel) met bewijs van bewoning tussen 6000-3000 BC (vóór Christus).

Vanwege de hoge biodiversiteit is de Bigi Pan voorgedragen om ingesteld te worden al seen RAMSAR- site.

Bigi Pan is geweldig end at is een understatement!

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This