Ned: Berg lanspuntslang

De Bergi-owrukuku is giftig en kan per beet gemiddeld 3-4 ml gif injecteren.

Hij lijkt qua postuur veel op de Labaria. Ook bij deze soort komen we een driehoekige kop, de warmtegevoelige holte bij de neus (om prooien te lokaliseren) en kleine ogen met een verticale pupil, tegen. De nek is dunner dan de kop, de staart is relatief kort. De kleur is meer lichtbruin met op de rug op regelmatige afstanden donkerbruine kruisen of driehoeken.

Ook is deze soort zeer goed gecamoufleerd op de bosbodem. Ze brengen het grootste deel van hun tijd opgerold door op de bosbodem of tussen de strooisel laag of aan de voet van bomen. Ze kunnen tot maximaal 1,50 meter lang worden.

De Bergi-owrukuku is een nachtdier. Wanneer het regent zijn ze ook overdag actief. Deze soort jaagt op kikkers, vogels, kleine zoogdieren, duizendpoten en hagedissen en wanneer ze zich bedreigd worden, vluchten sommige of verbergen ze zich in het bladafval d.m.v. golvende lichaamsbewegingen, terwijl anderen gewoon gemakkelijk aanvallen. Ze komen veel minder voor dan de Labaria en leven in regenwouden op grotere hoogte. Ze komen ook voor in hoger gelegen savannebossen en bosranden. De soort is vaker waargenomen op de Brownsberg en bij het Bakhuysgebergte. In deze gebieden komt de Labaria ook voor.

Bergi-owrukuku’s zijn zoals Labaria’s eierlevendbarend en een worp kan uit meer dan 30 jonge slangen bestaan. Bij de geboorte zijn deze reeds 30 tot 40 cm lang. Na ongeveer 2 tot 5 jaar worden de jongen geslachtsrijp en kunnen een levensduur van gemiddeld 12 jaar bereiken; soms zelfs 18 jaar.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This