• Jaar van instelling: 1972
  • Oppervlakte: 100.000ha
  • IUCN Categorie: IV
  • Locatie: District Sipaliwini, zuid Suriname

Dit beschermd gebied grenst aan Brazilië in Zuid-Suriname. Met het vliegtuig duurt het iets langer dan twee uren om er te komen. Vanuit de lucht zie je hoe groen Suriname werkelijk is. De aaneengesloten bossen worden onderbroken door ontelbare grote en kleine rivieren en verwoeste gebieden als gevolg van goudwinning. Gelukkig overheerst het groen.

In dit natuurreservaat zijn er talloze verborgen schatten, waaronder dieren, savanne en berglandschappen, en culturen van verschillende subgroepen van de Trio Inheemsen.

Verbazing
In het Sipaliwini natuurreservaat is het woord verbazing het beste om te gebruiken voor de beschrijving. De grote variëteit aan kikkersoorten laat zich vaak gemakkelijk zien. Er zijn echter wel een paar soorten die zich goed camoufleren tegen de natuurlijke vijanden in hun omgeving. De endemische blauwe pijlgifkikker of okopipi, is de bekendste soort die voorkomt op boseilandjes in de savannes van dit natuurlijke paradijs.

Toerisme
Toerisme is niet grootschalig ontwikkeld in dit gebied. Gelukkig zijn er getrainde lokale gidsen die toeristen rondleiden in hun “achtertuin”. Op een groot deel van de trip zal je ongetwijfeld vele diersoorten zien. Een kijkje in het dopje Sipaliwini doet je kennisaken met de cultuur van de Trio’s. Op een relatief korte wandeling van 7 km vanuit het dorp kan je genieten van een groep rotshanen. Voor birdwatchers en natuurliefhebbers is deze plek geweldig.

Er zijn overblijfselen van oude Inheemse dorpen in dit gebied. Op meer dan 80km ten westen van het reservaat ligt het dorpje Kwamalasamutu, van waaruit je met de boot kunt varen naar de grotten van Werephai. In deze grotten zijn er muurtekeningen die de geschiedenis vertellen van een volk at meer dan 5000 jaar geleden leefde.

Biodiversiteit en bedreiging
In dit oerwoud zijn er meer dan 2500 plantensoorten, waarvan 138 zeldzaam. 16 plantensoorten zijn endemisch voor dit gebied. Daarnaast zijn er meer dan 80 vissoorten, 150 vogelsoorten en vanwege de zwampen, talloze reptielen en amfibieën.

Gelukkig; zijn er geen mijnbouwactiviteiten in dit gebied.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This