Pommeroos staat ook bekend als rozenappel of malabar pruim en is afkomstig uit Zuid-Oost Azië. De boom die zelfs tot 10 meter hoog kan worden en een stamdiameter van ongeveer 50 cm kan bereiken, heeft een dichte kroon van dunne wijdverspreide takken.

De glanzende, leerachtige bladeren zijn ongeveer 6 tot 8 cm lang.

Jonge planten groeien langzaam, maar versnellen wanneer ze ouder worden. Als we kijken naar 2 jaar oude planten worden die ongeveer 80 cm hoog, op de leeftijd van 7 jaar tot 3 meter hoog en op de leeftijd van 10 jaar tot 4,5 meter hoog. Vruchtvorming kan binnen 4 jaar worden verwacht. De bloei vindt het gehele jaar door plaats waar vervolgens de vrucht 3 maanden na de bloei, rijpt.

De ongeveer 4 cm lange vrucht is omgekeerd-peervormig, of bijna rond, geelachtig en smaakt als een kruising tussen een appel en watermeloen met een zeer milde rozengeur. De vruchten hebben een dunne laag bleekgeel vruchtvlees en een midden holte met 1 of soms 3 grote bruine zaden die, van binnenuit loskomen en rammelen wanneer de vrucht wordt geschud.

Een volwassen boom kan ongeveer 2 kg fruit per bloei opleveren. De vruchten, die zeer zelden op de markt gebracht worden, zijn erg licht in gewicht omdat ze hol zijn. Dit is een zeer kleine opbrengst voor een boom die zoveel ruimte inneemt.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This