Tot de ergste houtvernielers in de tropen behoren de termieten, ook wel ‘houtluizen’ of ‘witte mieren’ genoemd, hoewel deze namen niet juist zijn. Termieten zijn wonderlijk genoeg ook leden van de familie der kakkerlakachtigen. Ze doorlopen geen larve- en popstadium, maar hebben als ze uit het ei komen reeds de vorm van het volwassen insect; ze moeten dus alleen nog groeien en vervellen daartoe enige malen.

Termieten hebben net als mensen en mieren een ingewikkelde organisatie; er is sprake van een duidelijke taakverdeling en de groepen termieten zijn daaraan aangepast; ze leven in kolonies, die in de regel bestaan uit een koningin en een koning, die voor de voortplanting zorgen, uit arbeiders, die het werk doen en uit soldaten, die het nest verdedigen en daarbuiten de arbeiders beschermen; soldaten zijn herkenbaar aan een grote kop en sterk ontwikkelde kaken.

Nathouttermieten maken nesten van een kartonachtige stof in bomen en tegen de buitenwand van huizen; ze zetten het dode hout om in stoffen. Van de nesten uit worden overdekte gangen gemaakt naar de voedselbron, vochtig, rottend hout. Termieten hebben een hekel aan daglicht en kunnen door de tunnels toch ongestoord werken; het bedrijf is 24 uur per dag in touw.Wanneer we een opening maken in een termietennest zien we de arbeiders; ze zijn gespecialiseerd in het afbreken en afvoeren van dood hout.

De deeltjes worden met behulp van de sterke kaken geknipt en naar het termietennest gebracht.Surinaamse houtsoorten, die vrijwel niet door termieten worden aangetast, zijn o.a.: kernhout van bruinhart, aratta, groenhart, konatepi, lokus, enz. Slechts weinig aangetast worden: kopi, walaba en wana. Niet bestand tegen aantasting zijn bijv.: purperhart, lastan, soemaroepa, mappa, djedoe, goebaja, baboen, de meeste kwarriesoorten, enz.

Samenstelling: ASHOK PHERAI’s NATURE SCOPE
Facebook: in 2 delen weergegeven | 17 en 23 maart 2022

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This