(Ned: Cayenne-organist)
Mannetjes zijn glanzend paarszwart, vleugelboeg goudgeel met rood aan de rand. Vrouwtjes zijn aan de bovenzijde donker olijfgeel gekleurd, kin en zijkanten van het lichaam wat lichter, onderzijde grijs. Snavel zwart, basis van ondersnavel blauwgrijs. Lengte bedraagt zo’n 11,5 cm.

Deze vogels bewonen randen van regenbossen, savannebossen en zijn vooral in hun habitat te vinden in het kronendak (bovenste niveau van het bos), zijn niet algemeen en leven in kleine groepen. Hun dieet bestaat uit een verscheidenheid aan vruchten, in het byzonder bessen. Hun darmen zijn speciaal aangepast voor een bepaald soort bes (maretakbes), die giftig is.
Ook staan ze bekend om hun bijna constante zang en omdat ze meestal hoog in het gebladerte blijven, worden ze vaker gehoord dan gezien.

Er worden 3 tot 5 eieren gelegd in april. De eieren komen na ongeveer 14 dagen uit. Na 5 tot 6 weken vliegen de jongen uit en worden na zo’n 10 maanden geslachtsrijp. De grangrandir bereikt een gemiddelde leeftijd van 12 jaar.

De soort is het geheel jaar door beschermd in Suriname.

Samenstelling: ASHOK PHERAI’s NATURE SCOPE
Facebook: in 1 deel weergegeven | 02 maart 2022

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This