• Jaar van instelling: 1972, 2002 (uitbreiding)
  • Oppervlakte: 12.200ha
  • IUCN Categorie: II
  • Locatie: District Brokopondo, ongeveer 30 km ten zuiden van Paramaribo

De Brownberg is het enige natuurpark in Suriname. De 13km lange rit vanaf de voet van de berg, met haarspeldbochten en ravijnen, is slechts de voorbode van een groter avontuur. Op iets meer dan 500m boven zeeniveau, heb ik vanaf het plateau een uitzicht over het Brokopondostuwmeer, dat adembenemend is. In de bomen is er een keur aan vogels, vlinders en een gevarieerd gezelschap van de vier aapsoorten die op de Brownsberg voorkomen. Kleine reptielen zoals hagedissen, insecten en amfibieën maken het natuurpark compleet.

Dichtbij en persoonlijk
Deze plek is heel bijzonder, omdat mens en natuur zo dichtbij elkaar zijn. Vanuit het Leki Tongo restaurant (Sranan voor smullen), zie je zeker de agouti, een boskonijn en de kami kami of Grey Trumpeter, een grote vogelsoort. Deze dieren zijn gewend aan mensen, dus heb je genoeg tijd om die ene perfecte foto van ze te maken.
Net zo bijzonder is de natuurlijke collectie aan planten, bloemen en bomen in dit gebied. Dit park geeft een bruisende biodiversiteit weer. Minder leuk zijn de steekvliegen of kaw frey, die om je heen vliegen en steeds een kans wagen om je te steken. Op weg naar de watervallen zijn er uitkijkpunten waar je even kunt uitblazen en genieten van de indrukwekkende natuur.

Toerisme
Er zijn vier watervallen op de Brownsberg. Hoewel het half uurtje lopen naar de Leovallen zwaar is, is deze tocht adembenemend. De Leoval is ongeveer 30m hoog en blijft ook in de droge tijd een flinke stortvloed aan water leveren. Dit levert een frisse beloning op na de steile klim. Het water is helder waardoor je gemakkelijk de bergvisjes kan zien. De Ireneval is een stuk moelijker te bereiken, maar zeker ook de moete waard. Dit geldt ook voor de Kumbu- en de Mazaronivallen. Voor het zien van meer visjes is de twee uur durende wandeling naar Wetikreek een aanrader.

De Mazaronitop biedt een geweldig uitzicht op de Brownsweg waar een verzameling van acht Marrondorpen gevestigd is. Een deel van het personeel; van het park komt uit die dorpen.

Voor overnachtingen kun je huizen huren of een tent opslaan. Het park is voorzien van elektriciteit en stromend water. Verschillende nationale en Internationale natuurbeschermingsorganisatie hebben gedurende de afgelopen jaren veel ondersteuning gegeven aan de ontwikkeling van het toerisme. Het beheer van het Brownsberg Natuur Park valt onder STINASU (de stichting voor Natuurbehoud in Suriname). Via STINASU maak je de reserveringen.

Biodiversiteit en bedreigingen
Er is een hoge biodiversiteit in het park. Voor wetenschappers is het een geweldige levende bron van informatie. Er zijn meer dan 1450 plantensoorten, waarvan 138 zeldzaam en 12 endemisch zijn. Daarnaast zijn er meer dan 300 diersoorten, waaronder ook katachtigen.

De Brownsberg is vernoemd naar de heer Brown, de eerste goudzoeker die zijn activiteiten rond 1900 beschreef. In de mid-jaren 90 van de vorige eeuw is de zoektocht naar dit edelmetaal omgeslagen in een compleet netwerk van illegale goudzoekers. Door hun handelingen is 4000ha compleet verwoest. Ter compensatie is een nieuw deel van 2000ha hieraan toegevoegd.

Desondanks is het Brownsberg Natuurpark de ervaring met de natuur.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This