• Jaar van instelling: 1961
  • Oppervlakte: 6.000ha
  • IUCN Categorie: IV
  • Locatie: District Brokopondo, ten zuiden van Paramaribo

Dit beschermde gebied ligt goed verstopt in het Surinaams tropische regenwoud, aan de rechteroever van de Saramaccarivier, dichtbij de monding van de Mindrineti kreek (middernachtskreek). Dit reservaat is ingesteld vanwege de verschillende ecosystemen die het rijk is. De heuvelachtige landshap wordt gekenmerkt door witzandsavannes, grindafzettingen en zwampen.
De Brinkheuvel is vernoemd naar de Nederlandse student Brinck, die er in de begin jaren 60 onderzoek deed in de savannes. Vanwege zijn onderzoeksresultaten werd zijn naam vereeuwigd op deze 6000 ha grootte stuk natuur.

Uitdaging
Met de auto kom je slechts tot de randen van dit gebied. Natuurliefhebbers zijn genoodzaakt te voet het reservaat te betreden. Met toestemming van Rosebel Gold Mines N.V. kom je via hun concessie, bij de Mindrineti kreek, die de grens van het reservaat is als je deze kreek oversteekt kom je in een enorme zwamp terecht. In de regentijd staat deze zwamp onder water. Het duurt onder die moeilijke, natte omstandigheid ongeveer 2-3 uren voordat je op de plekkomt van de drie bekendste heuvels in het gebied. Het uitzicht is hier bijzonder.

Deze hevels zijn ongeveer 30m hoger dan de omgeving. Ze zijn bedekt met gebleekt zand en grind en zijn de overblijfselen van de witzandsavannes. Ongeveer een half uur voor die heuvels is er een goede kampeerplek langs een kreekje. Het water is daar zo helder dat je gemakkelijk de visjes kan zien.

Toerisme
Er is geen toerisme ontwikkeld in dit gebied. Voor de avonturier is de Brinckheuvel wel een bijzonder plek. Je moet sportief genoeg zijn om daar, diep in het oerwoud, kamperend een paar dagen door brengen. Ongerepte bossen, vele vogelsoorten, insecten en zoogdieren maken dit natuurreservaat tot een ultieme plek voor onderzoekers, birdwatchers en natuurliefhebbers.

Biodiversiteit en bedreigingen
Dit oerwoud is een verzameling van meer dan 500 plantensoorten, waarvan 8 zeldzame. Daarnaast zijn er meer dan 80 vissoorten, 150 vogelsoorten en vanwege de zwampen, talloze reptielen en amfibieën.

Dit gebied kent grote goudvoorkomens. Er is zowel klein- als grootschalige mijnbouw rondom dit beschermd gebied.

Het Brinckheuvel Natuur Reservaat is een plek voor de diehard avonturier.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This