(Ned: Zwart nekaracari)

Deze luidruchtige vogels hebben een lange scherpe snavel, met een sterk gekartelde rand aan de bovensnavel. Kop en nek zwart, rugzijde donkergrijs, de onderrug is prachtig rood, borst en buik felgeel met daarover een brede rode dwarsband. De spanwijdte bedraagt ongeveer 35 cm, gewicht tussen 200 en 300 gram.

Mannetjes en vrouwtjes zijn even groot. Bosrokomans zijn dagactief en leven in paren of kleine groepen (8-10 exemplaren). Het voedsel bestaat uit vruchten. Ze hebben een hoge fluitende roep waardoor ze snel opgemerkt worden als ze in de buurt zijn. Het zijn bewoners van het primaire en secundaire regenwoud en houden zich graag op bij bosranden, bijvoorbeeld langs rivieroevers.

Net als andere toekansoorten nestelen ze in bomen, meestal gemaakt door spechten. Er worden 2 tot 4 witte eieren gelegd die na 16 tot 17 dagen uitkomen. Na ongeveer 40 dagen vliegen de jonge vogels uit en worden geslachtsrijp na 2 tot 3 jaar.

Deze door de Jachtwet en het Jachtbesluit beschermde vogels bereiken een gemiddelde leeftijd van circa 20 jaar.

Samenstelling: ASHOK PHERAI’s NATURE SCOPE
Facebook: in 1 deel weergegeven | 22 februari 2022

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This