De Aira is een prachtige grote marter met een slank lichaam, een opvallende, lange staart en een dikke bruinzwarte vacht. De kop is grijs tot geelachtig en op de borst bevindt zich een grote onregelmatig gevormde oranje gele vlek. De kop-romplengte is 55 tot 70 cm, de staart is 35 tot 45 cm en dient als evenwichtsstang. Het gewicht varieert van 3 tot 7 kilo.

Deze slanke dieren leven op het land als in bomen en zijn vanaf de ochtendschemering actief. Ze lopen snel en het zijn behendige klimmers. Ze zijn op zoek naar kleine zoogdieren, vogels, eieren, hagedissen, insecten, vruchten, nectar en honing.

Verder leven ze solitair (alleen) of in paren en kunnen knorrende, grommende en krijsende geluiden maken. Ze zijn vaak nieuwsgierig en bewegen hun hoofd op een golvende, slangachtige manier om geuren en bezienswaardigheden te bepalen. Hun leefgebied omvat primaire en secundaire wouden, savannebossen en struikgewassen.

Na een draagtijd van ongeveer 66 dagen worden er twee, soms drie jongen geboren die hun ogen pas na ongeveer 35- 58 dagen openen. Vrouwtjes worden na ongeveer 2 jaar geslachtsrijp, terwijl mannetjes na ongeveer 7 maanden in staat zijn om te paren. Het gemiddelde levensduur van de Aira is ongeveer 18 jaar.

Aantal keer gedeeld

Pin It on Pinterest

Share This